05 Januari 2011

Caramel Chicken wings

Lama dah craving for chicken wings. Tapi takkan asyik nak pegi makan kat kedai. Since my sister request nak makan, so kita cuba la..Cari resipi kat internet. Thanks to MyResipi atas resipi hebat ni tau...hihi. Jom tengok resipinya..

 

Bahan-bahan:

    * 8 keping kepak ayam - belah dua jadi 16
    * 2 sudu besar minyak masak
    * 3 ulas bawang putih - diketuk
    * 1 sudu besar halia - ditumbuk
    * 1 sudu besar sos ikan
    * 1 sudu besar kicap
    * 1 sudu besar sos cili
    * 1/4 cawan (60ml) madu

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
2.  Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
3. Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat! 


Nak tahu lanjut, pergi ke MyResipi..

5 ulasan:

Matjoe berkata...

laaa, ni blog KB jugak ker

iela berkata...

hoh...dari pagi aku tgk page ni tak tutup2. terliur weh.. wajib buat nih.

Kancilbiru berkata...

@matjoe; ha ah kak KB mmg ada banyak blog...hehehe

@iela; sian ko...baby ko terliur la tu...hehehe

sharina berkata...

cis..ni dan aku tetiba terjebak sama nak terliur..adeiii....

Lady WaiLiN berkata...

saya pn tgk myresipi..tah2 resepi yg sama..sy ada buat mcm nih gak

http://wailinthelifestyle.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails