02 Disember 2010

Nasi Tomato

 

Ni nama dia Nasi Tomato kesihatan..ekeke...Kenapa kesihatan? Sebab tak guna tomato puri langsung. Guna buat tomato jer..hehe..Tapi rasa tak ubah macam nasi tomato yang selalu dimakan tu. Ni resipi dari buku Senangnya Memasak Chef Hanieliza tapi aku olah ikut bahan yang ada kat umah aku ya..:)

Bahan-bahan:
4 cawan beras (dibasuh dan ditoskan)
3 biji buah tomato saiz besar (dicincang)
1/2 tin susu cair
1/2 cawan sos tomato
2 sudu besar minyak sapi (tapi aku gantikan dengan marjerin)
Daun pandan
Sedikit garam & gula
Sedikit minyak masak untuk menumis

Bahan tumis:
3 ulas bawang putih (dihiris)
4 ulas bawang merah (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
2-3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
2 kuntun bunga lawang

Cara memasak:

1) Tumis semua bahan tumis, marjerin, sos tomato tu dalam kuali asing hingga naik bau.
2) Masukkan tomato dan tunggu sehingga tomato sedikit lembik.
3) Masukkan susu cair, garam dan gula. Tunggu sehingga mendidih.
4) Bila bahan semua tu dan mendidih, masukkan beras ke dalam rice cooker, daun pandan dan bahan tumis tadi tuang atas beras tu. Masukkan sedikit air. Sukat jer air tu macam masak nasi biasa kalau tak sure..:P
5) Bila dah kering, kacau sedikit supaya masak sekata...

Siap! Lepas ni aku upload resipi Ayam Masak Merah Kesihatan pulak yer...hihihi. Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails