23 Januari 2010

Sayur Petola Tumis Air Dengan Telur

Nilah resipi paling aku suka. Sebab simple tapi sedap!~~ Hehe perasan.. Tapi yang paling malas nak kupas kulit petola tu la...



Mehla jengah bahan-bahan dia..

Bahan-bahan:
Petola
Bawang putih
Sos Tiram
Telur ayam
Air
Garam
Lada sulah

Cara-cara nak masak:
1) Tumis bawang putih tu then masukkan air.
2) Masukkan petola tunggu sehingga empuk sikit.
3) Masukkan sos tiram, lada sulah dan garam.
4) Bila dah mendidih tu, pecah kan telur dan kacau..

Kalau nak letak suun pun boleh jugak...cubalah...Siap!~~ Mudah kan.....

22 Januari 2010

Sup Ayam



Ni resepi yang aku masak minggu bila tah. Tak hingat dah. Sup ayam untuk 2 orang makan jer ok.

Bahan-bahan:

1/4 ekor ayam
Garam & lada sulah secukup rasa
bunga lawang (tumis)
kulit kayu manis (tumis)
bunga cengkih (tumis)
bawang besar
bawang putih
Halia
4 cawan air (agak-agak nak sup tu banyak mana)
4 biji ubi kentang (dipotong dadu kecil-kecil)
Garam secukup rasa
Bawang merah goreng
Daun bawang dicincang
Daun sup yang dicincang

Cara-cara nak masak pulak:

1)Tumis bahan-bahan tumis selama 1-2 minit,kemudian masukkan bawang,bawang putih & halia.
2)Goreng hingga layu..Masukkan ayam.
3)Goreng hingga rata kuningnya,kemudian kecilkan api.
4)Masukkan air,ubi kentang & garam.
5)Didihkan perlahan-lahan hingga ayam & ubi kentang empuk.
6)Taburkan atasnya dengan bawang merah goreng,daun bawang & daun sup.

Selamat mencuba ya!~~

21 Januari 2010

Cendawan Goreng Campur Bersama Fish Cake




Ni resepi masa nak ngabiskan stok yang ada:

Bahan-bahan:
Cendawan Kering (rendam dahulu)
Kobis bunga
Lobak merah
Kobis
Fish Cake
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Minyak masak
Sos Tiram
Lada Sulah
Garam
Serbuk pati ayam
Air

Cara-cara nak masak pulak, simple jer...tumis tumis...

1) Tumis bawang merah & bawang putih.
2) Masukkan fish cake yang dihiris nipis.
3) Masukkan lobak merak.
4) Masukkan sos tiram, masukkan kobis, kobis bunga dan cendawan.
5) Masukkan air. Kalau nk kuah banyak, masuk air lebih sikit.
6) Masak sehingga sedikit layu, masukkan lada sulah, serbuk pati ayam dan garam.

Siap...sonang ja weh nak goreng sayur..hahaha.

07 Januari 2010

Siakap Sweet Sour



Resepi ni aku masak hari Selasa lepas. Tingin nak makan ikan lor...

Bahan-bahan:
1 ekor Ikan siakap (aku pakai 1/2 ekor jer)
¼ cawan sos cili
½ cawan sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
4 ulas bawang merah ditumbuk
Garam secukup rasa
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 bawang besar dihiris bulat
1/4 batang lobak merah dihiris panjang
1 biji jagung manis dibuang dihiris panjang
½ cawan air

Cara-cara nak masak ni kan:
Panaskan minyak dan gorengkan ikan siakap yang telah disapukan dengan sedikit garam dan kunyit.
Setelah ikan masak, angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bawang merah & putih hingga naik bau.
Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Gaul sebentar.
Tambah air dan masukkan lobak merah, jagung dan bawang besar yang dipotong bulat.
Tambah garam secukup rasa dan biarkan kuah sedikit pekat.
Angkat dan tuangkan ke atas ikan.

Resipi diolah dari -->sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails