22 Januari 2010

Sup Ayam



Ni resepi yang aku masak minggu bila tah. Tak hingat dah. Sup ayam untuk 2 orang makan jer ok.

Bahan-bahan:

1/4 ekor ayam
Garam & lada sulah secukup rasa
bunga lawang (tumis)
kulit kayu manis (tumis)
bunga cengkih (tumis)
bawang besar
bawang putih
Halia
4 cawan air (agak-agak nak sup tu banyak mana)
4 biji ubi kentang (dipotong dadu kecil-kecil)
Garam secukup rasa
Bawang merah goreng
Daun bawang dicincang
Daun sup yang dicincang

Cara-cara nak masak pulak:

1)Tumis bahan-bahan tumis selama 1-2 minit,kemudian masukkan bawang,bawang putih & halia.
2)Goreng hingga layu..Masukkan ayam.
3)Goreng hingga rata kuningnya,kemudian kecilkan api.
4)Masukkan air,ubi kentang & garam.
5)Didihkan perlahan-lahan hingga ayam & ubi kentang empuk.
6)Taburkan atasnya dengan bawang merah goreng,daun bawang & daun sup.

Selamat mencuba ya!~~

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails