Resepi ni aku masak hari Selasa lepas. Tingin nak makan ikan lor...
Bahan-bahan:
1 ekor Ikan siakap (aku pakai 1/2 ekor jer)
¼ cawan sos cili
½ cawan sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
4 ulas bawang merah ditumbuk
Garam secukup rasa
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 bawang besar dihiris bulat
1/4 batang lobak merah dihiris panjang
1 biji jagung manis dibuang dihiris panjang
½ cawan air
Cara-cara nak masak ni kan:
¼ cawan sos cili
½ cawan sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
4 ulas bawang merah ditumbuk
Garam secukup rasa
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 bawang besar dihiris bulat
1/4 batang lobak merah dihiris panjang
1 biji jagung manis dibuang dihiris panjang
½ cawan air
Cara-cara nak masak ni kan:
Panaskan minyak dan gorengkan ikan siakap yang telah disapukan dengan sedikit garam dan kunyit.
Setelah ikan masak, angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bawang merah & putih hingga naik bau.
Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Gaul sebentar.
Tambah air dan masukkan lobak merah, jagung dan bawang besar yang dipotong bulat.
Tambah garam secukup rasa dan biarkan kuah sedikit pekat.
Angkat dan tuangkan ke atas ikan.
Resipi diolah dari -->sini
Setelah ikan masak, angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bawang merah & putih hingga naik bau.
Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Gaul sebentar.
Tambah air dan masukkan lobak merah, jagung dan bawang besar yang dipotong bulat.
Tambah garam secukup rasa dan biarkan kuah sedikit pekat.
Angkat dan tuangkan ke atas ikan.
Resipi diolah dari -->sini
5 ulasan:
saja dtg jenguk dapur awak..hehe
JMY: timasih...dapur sy ni kadang berasap, kadang tak...hehe
Salam...rajinnya masak! cantik lak gmbarnya...thumbs up!!!
balik nie bleh cuba..kecur tgk gambar...yum-yum...
E-na: time rajin ja masak..time tak rajin makan kedai gak..hehe
Md Nasir: sila sila, jangan tak cuba yer...:)
Catat Ulasan