Ni jemput-jemput jagung atau cucur jagung yang tah ke-berapa round goreng tah.. Buat habis sebesen menjamu family bapa sedara yang datang umah. Tup tup dorang habis licin sampai aku pun tak sempat makan. So buat lagi sekali untuk tekak aku....
Bahan-bahan:
Isi Jagung (ni kalau amik yang kat batang lagi best..maniss)
Tepung gandum
Daun bawang - dihiris
Cili kering - dihiris halus
Bawang besar - dicincang dadu
Ikan bilis / udang kering - ditumbuk
Telur - untuk lembutkan cucur
Serbuk kunyit (sebagai pewarna)
Soda bikarbonat (jika ada)
Garam & gula
Air
Cara-cara nak buat:
Gaul semua sekali macam nak buat cekodok ke apa ke..Pecahkan telur.
Masukkan garam, gula, air dan gaul rata..
Goreng dalam minyak panas..
Isi Jagung (ni kalau amik yang kat batang lagi best..maniss)
Tepung gandum
Daun bawang - dihiris
Cili kering - dihiris halus
Bawang besar - dicincang dadu
Ikan bilis / udang kering - ditumbuk
Telur - untuk lembutkan cucur
Serbuk kunyit (sebagai pewarna)
Soda bikarbonat (jika ada)
Garam & gula
Air
Cara-cara nak buat:
Gaul semua sekali macam nak buat cekodok ke apa ke..Pecahkan telur.
Masukkan garam, gula, air dan gaul rata..
Goreng dalam minyak panas..