17 Februari 2010

Jemput-jemput Jagung

Ni jemput-jemput jagung atau cucur jagung yang tah ke-berapa round goreng tah.. Buat habis sebesen menjamu family bapa sedara yang datang umah. Tup tup dorang habis licin sampai aku pun tak sempat makan. So buat lagi sekali untuk tekak aku....



Bahan-bahan:

Isi Jagung (ni kalau amik yang kat batang lagi best..maniss)
Tepung gandum
Daun bawang - dihiris
Cili kering - dihiris halus
Bawang besar - dicincang dadu
Ikan bilis / udang kering - ditumbuk
Telur - untuk lembutkan cucur
Serbuk kunyit (sebagai pewarna)
Soda bikarbonat (jika ada)
Garam & gula
Air

Cara-cara nak buat:

Gaul semua sekali macam nak buat cekodok ke apa ke..Pecahkan telur.
Masukkan garam, gula, air dan gaul rata..
Goreng dalam minyak panas..

Ayam Masak Merah

Ni resepi belajar dari mak aku..hehe... so nak cuba bleh saja..



Bahan-bahannya:

Ayam dipotong ikut suka
Cili kering*
Halia*
Serai*
Lengkuas*
Bawang putih*
Bawang besar*
Santan
Sos Tomato
Sos Cili
Minyak masak
Garam dan gula

*Bahan-bahan ni blend yer..

Cara-cara memasak:

1) Goreng ayam separuh masak.
2) Panaskan minyak then tumis bahan-bahan bertanda * tu hingga garing.
3) Masukkan sos tomato dan sos cili.
4) Masukkan santan. Biar mendidih dan santan pecah minyak sedikit.
5) Masukkan ayam, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa (kalau nak ler).
6) Gaulkan hingga sebati dan rata.

Kalau nak buat macam ayam masak merah kenduri tu masukkan kacang pis...oke? Peace uolss..
Selamat memasak!

11 Februari 2010

Kangkung Goreng Belacan

Ni resipi kegemaran aku. Seriusss.. sangat suka! So meh nak share sikit cara-cara nak masak.



Mesti kena ada bahan-bahan dulu kan. Bahan-bahan:

Seikat kangkung, dibersihkan dan disejatkan
Minyak untuk menumis
Sedikit kicap manis
5 tangkai cili merah - ditumbuk
6 ulas bawang putih - ditumbuk
6 biji bawang merah - ditumbuk
1 sm belacan - ditumbuk
Ikan bilis / udang kering - ditumbuk

Cara-cara masak:

Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Kemudian masukkan batang kangkung.
Kacau lagi hingga sebati dan batang kangkung empuk.
Masukkan daun kangkung dan masak lagi sampai kecut sikit.
Masukkan kicap manis
Apabila cukup masak dan sekata baru angkat dan hidang.

Senang kan?

10 Februari 2010

Ayam Goreng Berempah

Jom buat ayam goreng berempah cara aku..muahaha...



Bahan-bahan:

Ayam - dipotong ikut suka
10 ulas bawang putih - dikisar
8 ulas bawang merah - dikisar
2 batang serai - dikisar
1 inci halia
Serbuk kari daging
Garam
Kunyit
Daun kari (goreng bersama ayam)
Sos tiram

Cara-cara:

Gaulkan bahan yang dikisar pada ayam. Perap setengah jam. Kemudian goreng garing. Siap!~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails