17 Februari 2010

Jemput-jemput Jagung

Ni jemput-jemput jagung atau cucur jagung yang tah ke-berapa round goreng tah.. Buat habis sebesen menjamu family bapa sedara yang datang umah. Tup tup dorang habis licin sampai aku pun tak sempat makan. So buat lagi sekali untuk tekak aku....



Bahan-bahan:

Isi Jagung (ni kalau amik yang kat batang lagi best..maniss)
Tepung gandum
Daun bawang - dihiris
Cili kering - dihiris halus
Bawang besar - dicincang dadu
Ikan bilis / udang kering - ditumbuk
Telur - untuk lembutkan cucur
Serbuk kunyit (sebagai pewarna)
Soda bikarbonat (jika ada)
Garam & gula
Air

Cara-cara nak buat:

Gaul semua sekali macam nak buat cekodok ke apa ke..Pecahkan telur.
Masukkan garam, gula, air dan gaul rata..
Goreng dalam minyak panas..

7 ulasan:

Mknace berkata...

wahh.. menarik nih

My-Dapur berkata...

Mknace : sila la cuba oke..

cikgu isza berkata...

anak suka makan jemput jagung, tapi x pernah buat.. pengasuh je buat kan.. trimakasih kongsi resepi.. :)

My-Dapur berkata...

cikgu isza: cuba la...mudah je...

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ berkata...

besenya kalau sya dah letak telur kat dalam cucur tu..sye tak kan letak soda lagi..sebabb memang die akan semula jadi lembut...huhu..lagipon kurang minat ngan rasa soda tu..hehe

My-Dapur berkata...

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤, ha ah...betul tu...resipi saya letak kalau ada jer...selalunya mmg tak letak soda pun...

Zuraina berkata...

nak cuba resepi ni utk buat berbuka ptg nnt. Lapang2 lawati la blog masakan sy. Mekasih kongi resepini. http://maklangrecipesgalore.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails