Ni resipi kegemaran aku. Seriusss.. sangat suka! So meh nak share sikit cara-cara nak masak.
Mesti kena ada bahan-bahan dulu kan. Bahan-bahan:
Seikat kangkung, dibersihkan dan disejatkan
Minyak untuk menumis
Sedikit kicap manis
5 tangkai cili merah - ditumbuk
6 ulas bawang putih - ditumbuk
6 biji bawang merah - ditumbuk
1 sm belacan - ditumbuk
Ikan bilis / udang kering - ditumbuk
Cara-cara masak:
Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Kemudian masukkan batang kangkung.
Kacau lagi hingga sebati dan batang kangkung empuk.
Masukkan daun kangkung dan masak lagi sampai kecut sikit.
Masukkan kicap manis
Apabila cukup masak dan sekata baru angkat dan hidang.
Senang kan?
Minyak untuk menumis
Sedikit kicap manis
5 tangkai cili merah - ditumbuk
6 ulas bawang putih - ditumbuk
6 biji bawang merah - ditumbuk
1 sm belacan - ditumbuk
Ikan bilis / udang kering - ditumbuk
Cara-cara masak:
Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Kemudian masukkan batang kangkung.
Kacau lagi hingga sebati dan batang kangkung empuk.
Masukkan daun kangkung dan masak lagi sampai kecut sikit.
Masukkan kicap manis
Apabila cukup masak dan sekata baru angkat dan hidang.
Senang kan?
8 ulasan:
Uh tidak..jangan jangan jangan!! sudah ber'orkestra' perut ini..
sodap mkn dengan ns panas n ikan goreng... ;)
sHaM: hahaha..orkestra lagu apa tu?
zella: ye mmg betul..pastu tambah tomyam pulak. lagiiiiii sedap..hehe
bgs ader blog camni..6t senang nk blajar masak..mak pon dah xbebel...hahah..tq erk...
cik idaY: tu pasal la..kang nanti bleh refer balik kalau lupa resipi...
kalau kangkung ni...tukar ngan bayam pon sedap jugak kan? hehe...bayam goreng tepung pon sedap tau..pernah rase?
❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤, uii mestila..yang tu buat kudapan di hari raya...tapi bukan sy yang masak. hehe
baru test td.. sdap tp msin skit.. anway thanx 4 da resepi..
Catat Ulasan