17 Februari 2010

Ayam Masak Merah

Ni resepi belajar dari mak aku..hehe... so nak cuba bleh saja..



Bahan-bahannya:

Ayam dipotong ikut suka
Cili kering*
Halia*
Serai*
Lengkuas*
Bawang putih*
Bawang besar*
Santan
Sos Tomato
Sos Cili
Minyak masak
Garam dan gula

*Bahan-bahan ni blend yer..

Cara-cara memasak:

1) Goreng ayam separuh masak.
2) Panaskan minyak then tumis bahan-bahan bertanda * tu hingga garing.
3) Masukkan sos tomato dan sos cili.
4) Masukkan santan. Biar mendidih dan santan pecah minyak sedikit.
5) Masukkan ayam, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa (kalau nak ler).
6) Gaulkan hingga sebati dan rata.

Kalau nak buat macam ayam masak merah kenduri tu masukkan kacang pis...oke? Peace uolss..
Selamat memasak!

6 ulasan:

ISZA berkata...

nasib baik dah sarapan, klo x mesti terliur nyer

My-Dapur berkata...

cikgu isza: hehe...kang masak waktu lunch or dinner k..

Nabiel berkata...

nyum2!!
lapo la rse tgk nie~:)

My-Dapur berkata...

Nabiel: cuci mata ker? hehe

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ berkata...

ayam masak merah,,! peberet nih...time raye mesti akan habiskan set ayam masak merah dulu..hehe

My-Dapur berkata...

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ , tu la kan...ayam masak merah ni kat kenduri kawin pun dia habis dulu...hehe. ramai org suka..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails