Ni sebab stok udang tinggal sikit, so aku pun letak le ubi kentang, nak bagi ramai.. haha. So meh kita usha sket resipi ni... Aku ni jenih main campak-campak ja.. pepandai la agak..
Bahan-bahan:
Udang sekilo
Kentang 2 ketol (goreng dulu)
7-10 tangkai Cili kering (diblend)/ cili boh pun oke...hampa boh jaaa...:p
2 Bawang besar (diblend)
1/2 bawang besar dihiris bagi nipis ni hiasan saja...
4 ulas Bawang putih (diblend)
Belacan besar ibu jari (diblend) kalau nk rompong idung tambah lebih sket..hihi
1 mangkuk Air asam jawa / asam keping pun 'on' tapi nnti kuah kering..
Minyak
Gula & Garam
Then:
Panaskan minyak.
Masukkan bahan-bahan berlabel 'blend' tu.
Dah nampak masak sket cili tu then masuk ler air asam jawa.
Tunggu sket sampai cili tu kering then masukkan udang.
Masak lagi sampai udang masak.
Masuk ler garam , gula.
Last kali masukkan kentang yang dah goreng tu dengan bawang yang dah hiris tadi...
Tu ja..senang kan?? aku mmg masak yang senang2 ja sbb yang susah2 aku masak kat kedai .. haha...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan