Meh kita blajaq cara-cara nak masak sambal tumis udang. Cara aku la...
Udang basah yang halus (size ikut suka)
1 senduk cili boh (lagi sedap pakai cili kering blend)
10 ulas bawang merah (blend)2 ulas bawang putih (blend)1 inci belacan (blend)
Air asam jawa / asam keping
GulaGaram
2 senduk minyak kelapa
******************************************************
Cuci udang pastu toskan.
Masukkan minyak dalam kuali ka periuk ka sukati korang ler..
Tumis cili dan bawang yang telah diblend tadi.
Dah nampak garing sket,masukkan 1 cawan air. Tutup periuk. (ni penting takut sakit perut lak kalau cili tak masak..hihi)
Apabila keluar minyak kacau skit.
Dah tu masuk plak satu mangkuk air asam jawa, gula, garam.
Last sekali masukkan udang dan tutup periuk.
Bila sudah berminyak dan pekat bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Pastu apa??? Makaaann...oo bab makan pandai ja noo..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan