30 Mac 2012

Ikan keli berlada


Sedapnya ikan keli. Memang my all time feveret ikan keli ni. Kali ni kita try buat ikan keli berlada pulak.

3 ekor ikan keli sederhana besar
1 keping asam gelugur/asam keping
secubit gula
secubit garam dan kunyit
minyak untuk menumis   

Bahan dikisar :
10 biji cili api (ikut suka, nak pedas lagi boleh letak lebih)
10 biji cili merah
sedikit belacan
2 ulas bawang merah

Cara memasak:
  1. Bersihkan ikan keli untuk hilangkan hanyir.
  2. Lumur ikan keli dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing dan ketepikan.
  3. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Masukkan gula dan asam keping hingga garing.
  4. Angkat dan tuang di atas ikan keli gereng tadi.
Siap...selamat mencuba!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails