15 Ogos 2010

Begedil Ayam


Begedil ayam ni memang feveret seisi keluarga terutama adik aku yang bongsu. Siap boleh demand lagi. hehe... meh tengok resipi yang simple tapi sedap, rasa sama macam kat kedai...:)

Kentang (direbus / digoreng hingga empuk, kemudian dilecek)
Isi ayam dihiris nipis
Bawang besar ditumbuk halus
Daun sup dipotong halus
Lada sulah
Sedikit garam
Telur untuk celup
Minyak untuk menggoreng

1) Gaul semua bahan di atas tu kecuali telur, kemudian kepal bagi bulat macam bola tu. Pastikan kejab betul supaya kentang tidak pecah semasa menggoreng.
2)  Masukkan sedikit garam ke dalam telur yang telah dipukul dan celup bebola tadi.
3) Goreng sehingga sedikit garing supaya isi ayam masak..
4) Siap untuk dimakan..

6 ulasan:

mytrajet74 berkata...

talam suka begedil ni...so talam follow le ye...

Drunbella Khoo berkata...

oh macam best jer buat begedil.
boleh cuba nanti.
:)

cik saba berkata...

ahha..begedil mmang sedap..
kt umah pon, time berbuka tiap2 ari mak i buat begedil ni..mmang sedap la..hihihi

Hakim Az berkata...

ooo ni la rupanya, sblum ni tau mkn je, namany xtau.he3

My-Dapur berkata...

mytrajet74, sila talam..tq 4 following me ok>>:)

Drunbella Khoo, boleh..cubalah sebab senang sangat..:)

cik saba, hari2 buat begedil? bestnya..

Hakim Az, ha pasni buat pun pandai dah...hehe

diy shopaholic berkata...

Simple upenye wat bergedil nih..nk try lah..sesuai tak tuk budak umur 6 bln?..^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails