15 Ogos 2011

Resipi Ayam Masak Merah

 

Berikut adalah resipi ayam masak merah dari buku Senangnya Memasak....Ayam oleh Chef Hanieliza... Memang senang sangat.

Bahan A:
- 1 ekor ayam
- 1 labu bawang besar (dipotong gelang)
- 2 sudu besar sos tomato
- Minyak masak
- Garam gula secukup rasa
- Serbuk kunyit

Bahan B (dikisar):
- 15 tangkai cili kering
- 3 cm halia
- 3 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 2 batang serai
- 4 biji tomato

Cara-cara memasak:
1. Ayam dipotong kecil, dibersihkan dan gaul bersama garam kunyit. Goreng hingga masak.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga garing.
3. Masukkan ayam yang sudah digoreng, bawang besar, sos, garam, gula secukup perasa dan serbuk perasa jika perlu.
4. Gaul sehingga sebati dan rata.
5. Siap untuk dihidang.

Kalau nak masukkan kacang pis pun boleh jugak dalam ayam ni. Senangnyaa memasak ayam masak merah kan....hehehe...Selamat mencuba!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails