29 September 2010

Ketam Masak Lemak Cili Padi


Kopipes daripada blog Cik Mat Gebu..tapi diolah sikit...:) Terima kasih CMG!

Bahan-bahannya:
3 ekor ketam yang gemok-gemok
1 helai daun kunyit, disiat
Santan (ikut suka la nak banyak mana)
2 keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula
7 biji cili padi*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
3 batang serai*
2 inci halia*
1/2 inci belacan*
Sedikit minyak untuk menumis
bahan bertanda * dikisar

Cara memasak:
1. Siang ketam, buang kulit keras, gunting sedikit kaki2 ketam yg kecil dan ketuk sepit ketam, biar retak, kalau ketam besar, kerat dua. Cuci bersih dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar bersama asam gelugor dan sedikit garam, masak hingga terbit minyak. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan ketam dan masukkan daun kunyit. Bila mendidih, tuang pati santan dan tambah sedikit gula jika suka. Masak hingga mendidih atas api perlahan. Rasa dan jika perlu tambah garam. Masak untuk 1 - 2 minit lagi dan matikan api. Hidangkan panas2....

Kalau nak tambah nanas pun boleh...lagi sedap ada masam manis...Selamat mencuba.

Resipi diolah sedikit daripada resipi gulai lemak ketam Cik Mat Gebu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails