29 Oktober 2009

Spagetti Sardin



1 tin besar sardin (dihancurkan)

1 botol sos spagetti

4 sudu sos cili

2 biji tomato (didadu)

1 labu bawang besar (didadu)

2 ulas bawang putih (didadu)

1 cawan air

Cendawan butang (ikut suka)

Serbuk lada hitam
Cili padi yang dipotong halus
garam & gula

Cara-cara:

1. Tumis bahan-bahan yang telah didadu.

2. Masukkan ikan sardin dihancurkan.

3. Masuk sos spageti, sos cili, cili padi dan air.

4. Masuk tomato dan cendawan butang.

5. Masak hingga menggelegak.

6. Biarkan kuah menjadi pekat.

7. Masukkan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.

25 Oktober 2009

Nasi Goreng Cendawan & Ikan Bilis



Cara-caranya:

  1. Bawang merah, cili padi, belacan & bawang putih ditumbuk, kemudian tumis sampai wangi.
  2. Masukkan carrot dan ayam. Goreng sampai air dari ayam kering.
  3. Masukkan kiub pati ayam, sos tiram & serbuk lada hitam.
  4. Masukkan nasi, kacau bagi bercampur baik dengan bahan tumis tu.
  5. Pecahkan telur ayam sebiji dua. Gaulkan sampai sebati dengan nasi. Masukkan sedikit garam.
  6. Last sekali baru masukkan cendawan dan juga ikan bilis yang telah digoreng. Saya guna cendawan tiram. Takyah masak lama-lama..
Selamat mencuba!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails