18 November 2009

Gulai Ikan Kembung

Di sebelah utara, gulai dengan kari tu adalah satu menu yang sama. Kalau Kelantan & Terengganu, gulai tu lain pulak dengan kari..haha..macam-macam hal..

So harini meh jenguk one of aku punya favourite menu...Gulai Ikan Kembung atau belah utara panggil ikan termenung..boley??




½ kilo ikan kembung (nak potonr dua pun boleh)
5 ulas bawang merah}di hiris
4 ulas bawang putih}di hiris
1½ bungkus rempah kari ikan}di campur dng air asam jawa
2 tangkai daun kari
5 biji buah tomato
1 cawan pati santan
½ cawan air asam jawa
garam
2 sudu teh minyak masak

Cara-cara:

panaskan minyak kemudian masukkan bawang dan daun kari sehingga naik bau.
kemudian masukkan rempah yang dicampur dng air asam jawa.
tggu shgga rempah masak dan masukkan pati santan,tggu shgga mendidih.
akhir sekali masukkan kacang bendi,ikan kembung,tomato dan garam secukup rasa.

Sumber dari sini...

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails