26 Ogos 2010

Udang Pedas


Resipi ni diubahsuai daripada resipi asal Kerang Pedas dalam buku Senangnya Memasak Chef Hanieliza. Nak masak ni simple dan mudah sangat..

Bahan-bahan:

Udang
3 biji limau kesturi - tapi aku gantikan dengan air asam jawa
1 labu bawang besar - potong gelang
Minyak masak
Garam

Bahan untuk kisar:

10 tangkai cili padi - terpulang pada tahap kepedasan yang kita nak, aku letak 7 jer..
2 tangkai cili merah
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan - ni aku tambah sendiri..:)

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tu sampai wangi.
Masukkan udang dan bawang besar. Kacau sebati sehingga mendidih.
Tutup api, masukkan jus limau / air asam jawa tadi.
Siap.

Memang sedap, kena dengan selera family. Udang ni boleh juga gantikan dengan kerang atau sotong.. Selamat memasak!

15 Ogos 2010

Begedil Ayam


Begedil ayam ni memang feveret seisi keluarga terutama adik aku yang bongsu. Siap boleh demand lagi. hehe... meh tengok resipi yang simple tapi sedap, rasa sama macam kat kedai...:)

Kentang (direbus / digoreng hingga empuk, kemudian dilecek)
Isi ayam dihiris nipis
Bawang besar ditumbuk halus
Daun sup dipotong halus
Lada sulah
Sedikit garam
Telur untuk celup
Minyak untuk menggoreng

1) Gaul semua bahan di atas tu kecuali telur, kemudian kepal bagi bulat macam bola tu. Pastikan kejab betul supaya kentang tidak pecah semasa menggoreng.
2)  Masukkan sedikit garam ke dalam telur yang telah dipukul dan celup bebola tadi.
3) Goreng sehingga sedikit garing supaya isi ayam masak..
4) Siap untuk dimakan..

14 Ogos 2010

Yummy Burger Daging

 
Nampak sos tu macam lidah...ekeke...

Resipi tak yah la..semua beli ready made...:P 

Roti siap potong, slice cheese, tomato, bawang, daging burger Ramly, mayonis, sos cili, sos black pepper...

Jom makan burger..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails