11 Jun 2010

Ketam Bercili Telur


Lama tak update resipi masakan aku yang tak seberapa. Since aku malas nak menaip, so aku copy & paste jer la resipi. Haha...Selamat mencuba...

Bahan-bahan ( 4 orang )5-6 ekor Ketam (guna ketam bunga)
8 ulas Bawang Putih - dikisar
15-20 Cili Kering - dikisar
1/2 botol Sos Cili (size kecil)
1/2 botol Sos Tomato (size kecil)
2 sth Cuka (optional) - aku ganti dengan air asam jawa...
Garam & Gula (secukup rasa)
2 biji Telur (dipukul sedikit) - aku guna sebijik ja...nak jimat telur..wakaka..
Cara-cara
1.Kopek kulitnya & bersihkan. Sepit ketam pula harus diketuk supaya mudah dimakan isinya. Lumurkan letam dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng hingga setengah masak.
2.Tumis bawang putih yg tlh dikisar hingga naik bau. Baru masukkan cili kering dan tumis hingga garing. Kemudian masukkan pula sos cili & sos tomato. Gaul rata.
3.Bila sudah agak garing, masukkan pula cuka, garam & gula. Masukkan 1/2 cawan air bersama ketam yg tlh dibersihkan tadi. Gaul rata.
4.Tuangkan telur yg telah pukul. Biarkan seketika baru balik-balikkan ketam.
5.Sajikan ketam dgn sedikit hirisan daun ketumbar atau bawang goreng.
Sumber resipi dari sini: Resipi Ketam Bercili Telur

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails