18 November 2009

Gulai Ikan Kembung

Di sebelah utara, gulai dengan kari tu adalah satu menu yang sama. Kalau Kelantan & Terengganu, gulai tu lain pulak dengan kari..haha..macam-macam hal..

So harini meh jenguk one of aku punya favourite menu...Gulai Ikan Kembung atau belah utara panggil ikan termenung..boley??




½ kilo ikan kembung (nak potonr dua pun boleh)
5 ulas bawang merah}di hiris
4 ulas bawang putih}di hiris
1½ bungkus rempah kari ikan}di campur dng air asam jawa
2 tangkai daun kari
5 biji buah tomato
1 cawan pati santan
½ cawan air asam jawa
garam
2 sudu teh minyak masak

Cara-cara:

panaskan minyak kemudian masukkan bawang dan daun kari sehingga naik bau.
kemudian masukkan rempah yang dicampur dng air asam jawa.
tggu shgga rempah masak dan masukkan pati santan,tggu shgga mendidih.
akhir sekali masukkan kacang bendi,ikan kembung,tomato dan garam secukup rasa.

Sumber dari sini...

11 November 2009

Sambal Tumis Sotong Kering



  • sotong kering - di rendam dan dibuang pasir
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 1/2 sudu makan cili kering yang dah siap di blender bersama sedikit belacan
  • sedikit air asam jawa
  • garam & gula secukup nya
  • minyak masak untuk menumis
  1. Bersihkan sotong.
  2. 1/2 biji bawang besar dipotong dua. Ambil satu bahagian untuk diblender dengan 2 ulas bawang putih dan sedikit air.
  3. Panaskan minyak dalam periuk kecil atau kuali. Tumis bahan blender dan cili blender sampai naik bau.
  4. Bila bahan tumisan dah agak kering dan pekat, masukkan sotong dan sebahagian lagi bawang tadi yang dipotong melintang.
  5. Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih. Biarkan kuah kering dan pekat. Sebelum tutup api, masukkan garam dan gula mengikut citarasa anda.
  6. Siap untuk dihidangkan.
Sumber: Myresipi dan diolah sedikit...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails